Stjernetegnet Svanen

Svanen er en af de smukkeste konstellationer på himlen, også kendt under det latinske navn, Cygnus. Yderst elegant og med store, brede vinger som glider på Mælkevejen. Grundet formen kaldes den også ofte for det Nordiske Kryds. Denne konstellation er en af de 48 oprindeligt kendte konstellationer nævnt af Ptolemy.
 
Form og position:Stjernetegnet Svanen
Med sine to rækker af lyse stjerner skal en observatør ikke kigge langt efter denne konstellation. Den mest lyse stjerne, Deneb, repræsenterer halen på konstellationen.
 
Rektascension: 19h 07m til 22h 03m
Deklination: -2 bis +31 Grad
 
Mest lyse stjerne: Aldebaran
 
Mytologi:
I Græsk mytologi er kongen af Guderne, Zeus, betaget af Europa. Zeus beslutter derfor at forføre Europa, så han poserede som en stor, hvid tyr. Mens Europa samlede blomster kom hun hen til en imponerende tyr og satte sig på ryggen af den og begyndte at kæle den. Hun blev så optaget af dette at hun slet ikke lagde mærke til at tyren, Zeus, flyttede sig. De svømmede væk og ankom til øen Crete. Da de ankom afslørede Zeus sig selv, og gjorde Europa til Dronning af Crete. For at forevige dette lavede Zeus Taurus på himlen, som for evigt ville vise Tyren.
 
Bedste årstid til at se: Vinter
 
Konstellationer ved siden af: Kusken, Perseus, Vædderen, Hvalen, Floden, Orion, Tvillingerne