Koebenstjerne.dk Blog

 • Stjernetegnet Kusken

  Kusken er en af de 48 konstellationer beskrevet af Ptolemy. Om ca. 13.000 år vil den ramme stjernernes ækvator. Grundet dens størrelse og position er Kusken en meget let konstellation at kende. Babylonerne fandt på det nuværende navn, Auriga, som er det latinske ord for Kusken.
   
  Form og position:Stjernetegnet Kusken
  Hvis man blot "låner" én stjerne fra nabokonstellationen Taurus kan Kusken ligne en næsten perfekt pentagon. Dens største stjerne, Capella, er den tredjemest lyse på den nordlige himmel. Den mest sydlige stjerne, γ Alnath, som fuldender pentagonen, var tidligere tilhørende Auriga. Efter International Astronomical Union (IAU) besluttede sig for nye grænser blev den en del af Taurus.
   
  Rektascension: 4h 35m til 7h 30m
  Deklination: 28-56 grader
   
  Mest lyse stjerne: Capella (Alpha Aurigae)
   
  Mytologi:
  I den græske mytologi er Erichthonius, sønnen af smedguden Hephaestus, associeret med denne konstellation. Erichthonios spændte den første mand til fire heste til en stridsvogn og tog del i den afgørende kamp for at besejre tyrannen i Amphictyon. Da han blev den første konge i Athen, takket være hans intelligens, blev han favorit i Athen Patron gudinden Athena. I taknemmelighed for hans bedrifter placerede Zeus Erichthonios i himlen efter hans død.
   
  Bedste årstid til at se: Efterår
   
  Konstellationer ved siden af: Giraffen, Perseus, Tyren, Tvillingerne, Lossen

 • Stjernetegnet Cepheus

  Konstellationen Cepheus er en mindre beundringsværdig konstellation ved siden af Cassiopeia og Dragen. Cepheus er en konstellation fra samlingen fra Ptolemy og er en af de ældst kendte konstellationer. Da Cepheus kan observeres året rundt kaldes den "cirkumpolær".
   
  Form og position:Stjernetegnet Cepheus
  Cepheus ligger nær stjernernes nordpol og har ingen stjerne større end størrelsesklasse 2. Det får den til at se en smule uimponerende ud i forhold til naboerne Cassiopeia og Dragen, som har langt lysere stjerner. Dog er den utrolig smuk, og har mange dobbeltstjerner, eksempelvis Delta Cephei.
   
  Rektascension: 20h 9h 1m til 3m
  Deklination: af 53-88 grader
   
  Mest lyse stjerne: Alpha Cephei (Alderamin)
   
  Mytologi:
  Ifølge græsk mytologi er konen til Kong Cepheus, Cassiopeia, overbevist om, at hun er smukkere end døtrene til søguden Nereus. Derfor kræver de, at Cassiopeia skal straffes. Posseidon, en anden søgud, sender således et sømonster mod Cassiopeia, som han vil have ofret. I sidste øjeblik reddes hun dog af Perseus, som også får en æresplads på himlen.
   
  Bedste årstid til at se: Hele året rundt
   
  Konstellationer ved siden af: Svanen, Firbenet, Cassiopeia, Giraffen, Dragen, Lille Bjørn

 • Stjernetegnet Svanen

  Svanen er en af de smukkeste konstellationer på himlen, også kendt under det latinske navn, Cygnus. Yderst elegant og med store, brede vinger som glider på Mælkevejen. Grundet formen kaldes den også ofte for det Nordiske Kryds. Denne konstellation er en af de 48 oprindeligt kendte konstellationer nævnt af Ptolemy.
   
  Form og position:Stjernetegnet Svanen
  Med sine to rækker af lyse stjerner skal en observatør ikke kigge langt efter denne konstellation. Den mest lyse stjerne, Deneb, repræsenterer halen på konstellationen.
   
  Rektascension: 19h 07m til 22h 03m
  Deklination: -2 bis +31 Grad
   
  Mest lyse stjerne: Aldebaran
   
  Mytologi:
  I Græsk mytologi er kongen af Guderne, Zeus, betaget af Europa. Zeus beslutter derfor at forføre Europa, så han poserede som en stor, hvid tyr. Mens Europa samlede blomster kom hun hen til en imponerende tyr og satte sig på ryggen af den og begyndte at kæle den. Hun blev så optaget af dette at hun slet ikke lagde mærke til at tyren, Zeus, flyttede sig. De svømmede væk og ankom til øen Crete. Da de ankom afslørede Zeus sig selv, og gjorde Europa til Dronning af Crete. For at forevige dette lavede Zeus Taurus på himlen, som for evigt ville vise Tyren.
   
  Bedste årstid til at se: Vinter
   
  Konstellationer ved siden af: Kusken, Perseus, Vædderen, Hvalen, Floden, Orion, Tvillingerne

 • Stjernetegnet Pegasus

  Pegasus er en slags hest med vinger. Konstellationen er nemt at genkende grundet dens fire store stjerner som former en firkant. Denne konstellation kan findes på den nordlige himmel tæt på stjernernes ækvator. Nogle stjernesamlinger skaber desuden et spiralgalakse som gør, at Pegasus er utrolig smuk at se fra et teloskop.
   
  Form og position:Stjernetegnet Pegasus
  Fire stjerner danner "kroppen" af Pegasus. Tre yderligere stjerner danner halsen og hovedet på hesten med vinger. Denne konstellation ligger tæt på stjernernes ækvator, og er omkring 30.000 lysår væk. Den kan ses med en almindelig kikkert, men vil blot ligle en tåget plet. Der er i øvrigt en spiralgalakse tilknyttet Pegasus, som ligger 60 millioner lysår væk fra os (NGC 7331). For disse observationer skal man bruge et godt teloskop.
   
  Rektascension: 22h 57m to 2h 39m
  Deklination: 22-53 grader
   
  Mest lyse stjerne: Epsilon Pegasi (Enif)
   
  Mytologi:
  I Græsk mytologi er kongen af Guderne, Zeus, betaget af Europa. Zeus beslutter derfor at forføre Europa, så han poserede som en stor, hvid tyr. Mens Europa samlede blomster kom hun hen til en imponerende tyr og satte sig på ryggen af den og begyndte at kæle den. Hun blev så optaget af dette at hun slet ikke lagde mærke til at tyren, Zeus, flyttede sig. De svømmede væk og ankom til øen Crete. Da de ankom afslørede Zeus sig selv, og gjorde Europa til Dronning af Crete. For at forevige dette lavede Zeus Taurus på himlen, som for evigt ville vise Tyren.
   
  Bedste årstid til at se: Efterår
   
  Konstellationer ved siden af: Firbenet, Svanen, Ræven, Delfinen, Føllet, Vandmanden, Fiskene, Andromeda

 • Stjernetegnet Stenbukken

  Stenbukken er en af de længst kendte konstellationer. Det ligger på den ekliptiske linje og er en af de 12 stjernetegn. De gamle babylonere kaldte denne konstellation for "Gedefisk" grundet dens form. Det nye navn, Stenbukken, blev givet af Romerne. Stenbukken har som stjernetegn en særlig betydning for astrologien.
   
  Form og position:Stjernetegnet Stenbukken
  Overordnet set er Stenbukken en relativt diskret konstellation hvor kun to af stjernerne er lysere en størrelsesklasse 3. Den nemmeste måde at finde konstellationen på, er ved at kigge efter de mest lyse stjerner i den Sydlige Fisk samt efter Altair i konstellationen "Ørnen". Når du finder disse kan du forestille dig en streg mellem dem, og lige under denne streg vil du se Stenbukken.
   
  Rektascension: 20h 05m bis 21h 55m
  Deklination: -9 bis -28 Grad
   
  Mest lyse stjerne: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
   
  Mytoligi:
  Stenbukken, som vi kender den i dag, er ret ekstraordinær, da den består af to figurer, henholdsvis en Ged og en Fisk. Historien vil fortælle, at Guderne, når de kæmpede, ville lave sig om til tyr for at camouflere sig selv. Med denne strategi kunne Zeus' kone, Hera, forvandle sig til en hvid ko, og Zeus kunne selv forvandle sig til et får.
   
  Astrologisk betydning: Folk som fødes under Stenbukken betegnes som troværdige og seriøse. Med deres diligence og deres sans for realitet opfattes de ofte som "hårde" typer. Bag deres seje ydre er der dog oftest en meget sensitiv og varm person. Grundelementet for Stenbukken er jord.
   
  Bedste årstid til at se: Efterår
   
  Konstellationer ved siden af: Ørnen, Skytten, Sydlige Fisk, Vandmanden

 • Stjernetegnet Skytten

  Skytten er den sydligste konstellation af stjernetegnene, placeret helt centralt i galaksen. Den ligger mellem Skorpionen og Stenbukken, og er meget tæt på de mest stjernetætte områder af Mælkevejen. Det kan være svært at se fra lande i den Nordlige halvkugle grundet dens sydlige placering på himlen. Ca. 22 af dens stjerner har planeter vi kender til, betydende at det er den mest planetrige konstellation vi kender til.
   
  Form og position:Stjernetegnet Skytten
  På trods af at konstellationen kaldes "Skytten" mener mange stjernespottere at konstellationens form minder mere om en tekande. De tågede stjernesamlinger fra Mælkevejen ligner "damp" fra tekanden. Den mest lyse stjerne i Skytten er Epsilon Sagittarii, og er 250 gange lysere end Solen. Hvis du vil finde Skytten på himlen kan konstellationerne Skorpionen og Stenbukken hjælpe dig på vej. Stenbukken er til venste, lidt oppe, mens Skorpionen er til højre og længere nede end Skytten.
   
  Rektascension: 17h 43m bis 20h 28m
  Deklination: -45 bis -12 Grad
   
  Mest lyse stjerne: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
   
  Mytologi:
  Konstellationen blev først opdaget af Babylonerne og sidenhen Sumererne, som identificerede den med den gamle Gud Pabbilsag. Grækerne gasv konstellationen navnet Chiron, det samme navn som Sagittarius, som var en Kentaur. En Kentaur er et væsen som har overkrop som en mand, og resten af kroppen som en hest, og som er kendt for deres evner med bue og pil. Chiron, som var en poet og mentor for mytoligske helte som Hercules, Achilles og Aesculapuis, var udødelig. Da han blev ramt af en giftig pil og blev såret, ville han dø, og derfor placerede Zeus ham på himlen.
   
  Astrologisk betydning:
  Skytten er et tegn i denne konstellation, og astrologer betegner folk født under dette stjernetegn som folk der elsker sjov og nye oplevelse, med en god humor. Idealister og en tydelig følelse for retfærdighed er andre betegnelser som karakteriserer folk født under dette tegn. Grundelementet for Skytten er ild.
   
  Bedste årstid til at se: Sommer
   
  Konstellationer ved siden af: Ørnen, Skorpionen, Southern Crown, Kikkerten, Mikroskopet, Stenbukken

 • Stjernetegnet Perseus

  Konstellationen Perseus er cirkumpolær, hvilket betyder at den kan ses hele året rundt. Især er den nem at observere om efteråret, hvor konstellationen står højt på himlen. Når man kigger efter Perseus er det nemt hvis man lægger mærke til Kuskens største stjerne, Capella. Lige til højre for denne stjerne kan man se Mirphak, som er den største stjerne i Perseus.
   
  Form og position:Stjernetegnet Perseus
  Konstellationen Perseus ligger i et kryds midt på Mælkevejen. Den ligger øst for det tydelige W fra Cassiopeia. Syd for dens største stjerne, Mirphak, kan man se stjernen Algol. Denne stjerne siges i græsk mytologi at give uheld.
   
  Rektascension: 1h 29m til 4h 51m
  Deklination: 31-59 grader
   
  Mest lyse stjerne: Alpha Persei (Mirphak, auch Algenib)
   
  Mytologi:
  Historien om Perseus er en af de væsentlige historier i græsk mytologi. Ifølte myten krævede oraklet Dephi, at Acrisius' barnebart skulle dræbes. For at forhindre dette og beskytte sin datter, Danae, ville Acrisius lukke hende inde i et tårn hvor ingen kunne nå hende. Det virkede dog ikke så godt, da Zeus, som var blevet forelsket i hende, så hende mange gange grundet snedige planer. Efter et stykke tid fødte Danae sågar hans søn, Perseus.
   
  Bedste årstid til at se: Efterår
   
  Konstellationer ved siden af: Kassiopeia, Andromeda, Trekanten, Vædderen, Tyren, Kusken, Giraffen

 • Stjernetegnet Cassiopeia

  Cassiopeia er en konstellation på den Nordlige himmel. Cassiopeia er synlig hele året, men er nemmest at se i november. Cassiopeia indeholder to supernovaer, en af dem er kendt som Cassiopeia A. Cassiopeia A ekspoderede for omkring 300 år siden og man har kunne se det fra Jorden. Stoffet som røg ud blev spredt ud i rummet i en fart af et par procent af lysest hastighed. Siden har det fortsat rundt i universet, med en masse elementer indeholdende oxygen. Disse elementer kan teoretisk skabe nye planeter, stjerner eller måske endda livende organismer i fremtiden.
   
  Form og position:Stjernetegnet Cassiopeia
  De fem største stjerner i denne konstellation skaber formen af et "W". Det viser dets top i midtvesten i retning mod Nordstjernen - så denne konstellation er meget let at finde på himlen.
   
  Rektascension: 22h 57m to 3h 41m
  Deklination: +47 to 78 degrees
   
  Mest lyse stjerne: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
   
  Mytologi:
  Den Etiopiske konge Cepheus og hans kone Cassiopeia havde begået den store fejl at overvurdere sig selv. Cassiopeia hævdede at hun var smukkere end Nereiderne, vandgudinder i Græsk mytologi. Nereiderne klagede til deres chef, vandguden Poseidon, som reagerede med det samme med at udsende hans tropper, sømonsteret Ketos og skabe en gigantisk oversvømmelse. For at få monsteret til at slappe af igen måtte Etiopiske præster afgive datteren af kongefamilien, Andromeda, som menneskelig ofring til monsteret. Andromeda blev bundet til en sten ved havet, hvor hun måtte vente på at vandmonsteret kom og spiste hende levende. Heldigvis var en ensom helt, Perseus, i nærheden, og kom hende til undsætning. Han kæmpede mod, og vandt, og kunne sidenhen gifte sig med Andromeda.
   
  Bedste årstid til at se: Året rundt, især i efteråret
   
  Konstellationer ved siden af: Andromeda, Bootes, Løven, Perseus

 • Stjernetegnet Andromeda

  Andromeda er en konstellation på den Nordlige nattehimmel. Ligesom Store Bjørn kan den observeres året rundt. For astronomer er Andromeda en meget væsentlige konstellation. Det skyldes at Andromeda ligger nær M 31, som er spiralgalaksen til Mælkevejen.
   
  Form og position:Stjernetegnet Andromeda
  Andromeda hænger sammen med rektangelen af Pegasus gennem stjernen Alpheratz (som man kan se i bunden af billedet). De tre mest lyse stjerner af konstellationen hedder Alamak, Mirach og Sirrah, og ligger alle på en nærmest perfekt linje. Under rolige vejrforhold kan man se en svag skinnende tåge lige nord for Andromeda. Denne skinnende prik repræsenterer galaksen M 31, som er den famøse Andromedatåge.
   
  Rektascension: 22h 57m to 2h 33m
  Deklination: +21° to +53°
   
  Mest lyse stjerne: Alpha Andromedae (også kaldet Alpheratz eller Sirrah)
   
  Mytologi:
  Den Etiopiske konge Cepheus og hans kone Cassiopeia havde begået den store fejl at overvurdere sig selv. Cassiopeia hævdede at hun var smukkere end Nereiderne, vandgudinder i Græsk mytologi. Nereiderne klagede til deres chef, vandguden Poseidon, som reagerede med det samme med at udsende hans tropper, sømonsteret Ketos og skabe en gigantisk oversvømmelse. For at få monsteret til at slappe af igen måtte Etiopiske præster afgive datteren af kongefamilien, Andromeda, som menneskelig ofring til monsteret. Andromeda blev bundet til en sten ved havet, hvor hun måtte vente på at vandmonsteret kom og spiste hende levende. Heldigvis var en ensom helt, Perseus, i nærheden, og kom hende til undsætning. Han kæmpede mod, og vandt, og kunne sidenhen gifte sig med Andromeda.
   
  Bedste årstid til at se: Efterår
   
  Konstellationer ved siden af: Cassiopeia, Firbenet, Pegasus, Fiskene, Trekanten, Perseus

1 til 10 af 43

Side:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5