For begyndere: Brug af et online planetarium
Den letteste mulighed er et online planetarium som Stellarium, hvor du blot kan indtaste HIP-nummeret på din stjerne (f.eks. "HIP 677"). Som resultat vil du se et opdateret stjernekort med detaljeret information om placeringen af din stjerne.
Til højre kan du se et testbillede fra Stellarium. Dette bilede viser hvad du vil kunne se på den nordlige halvkugle d. 2. februar (Valentins dag) ved midnat. Du vil kunne se to meget interessante konstellationer, Den Smukke Svane og den nok mest berømte stjerne på den nordlige nattehimmel, Vega, begge i konstellationen Lyra. Et online planetarium som Stellarium lader dig søge efter din stjerne og viser hvor din stjerne er på ethvert givent tidspunkt.
For avancerede brugere: Alt lige ved hånden - det rotérbare stjernekort
Kunne du tænke dig lidt mere fleksibilitet med at finde din stjerne, når du eksempelvis er på campingtur?
Så er det rotérbare stjernekort din bedste mulighed. Alt hvad du skal gøre er at indsætte din dato og tid ved hjælp af to roterende hjul, og kortet vil vise dig i hvilken retning og i hvilken højde du skal kigge. Med lidt øvelse er denne process meget intuitiv. Instruktionerne som følger med det rotérbare stjernekort vil fortælle dig præcis hvad du skal gøre for at finde din konstellation hurtigt.
På billedet til højre kan du se hvordan et typisk rotérbart stjernekort ser ud.
I øvrigt: Hvert rotérbart stjernekort er designet til brug i en specific geografisk region. Indenfor Europa skal du dog ikke bekymre dig, da forskellene mellem nattehimlen i henholdsvis London og Rom kun er marginal.
For professionelle: Orientér dig på nattehimlen uden hjælpemidler
Den mest udfordrende, men også den mest flexible mulighed, er at finde din stjerne uden nogle hjælpemidler. Denne mulighed kræver lidt øvelse, men lader dig blive meget mere bekendt med nattehimlen.
Første skridt er at finde Nordstjernen. Det er en af de mest lyse stjerner på den nordiske nattehimmel, og er at finde præcis nord i en højde af omkring 50 grader. Kender du Karlsvognen? Hvis du gør, kan du bruge den til at finde Nordstjernen. Tegningen til højre viser hvad du skal kigge efter.
Først skal du finde Karlsvognen. Kig godt på den, det er de syv mest lyse stjerner i konstellationen. Hvis du forlænger det bagerste af vognen omkring fem gange vil du se Nordstjernen som er næsten lige så skarp, og en del af Lille Bjørn. Dette vil give dig det referencepunkt du skal bruge. Det ligger i Nordpolen, og er derfor altid præcis mod Nord.
Nu kan du kigge på det information vi har vedlagt om din konstellation. Er det en forår-, sommer-, efterår- eller vinterkonstellation? Eller døbte du en stjerne der er såkaldt cirkumpolar?
En sommerkonstellation er defineret af at den bedst kan ses om sommeren. Dette betyder at du kan se sommekonstellationen i øst når nattens mørke rammer. Om natten flytter konstellationen sydpå og sidenhen vest, før den forsvinder i horisonten ved solopgang. Det samme gælder for forårskonstellationer i foråret, efterårskonstellationer i efteråret og vinterkonstellationer om vinteren.
For eksempel er det relativt let at finde en efterårskonstellation i efteråret. Om aftenen kan konstellationen findes i øst, mens den ved midnat kan findes nær horisonten i syd. Før det bliver lyst til du se den i vest.
Hvordan ser jeg en efterårskonstellation om vinteren? De kan kun ses i et par timer. Hvis det er midnat om vinteren og vinterkonstellationerne ligger i syd, så vil efterårskonstellationerne allerede være ved at forsvinde i vest. Dette gælder også for de andre årstider. Konstellationerne fra tidligere årstider kan kun ses ved solnedgang og midnat. Konstellationerne for kommende årstider kan kun ses ved midnat og daggry, og sommerkonstellationerne kan slet ikke ses om vinteren.
Derfor, når du ved hvilken årstid det er, og hvilken årstid din konstellation bedst kan ses, så kan du få et godt estimat på hvad du skal kigge efter og i hvilken retning du skal se på himlen.
Hvad med højden på din konstellation? Den såkaldte deklination på din stjerne viser dig hvor højt (eller lavt) du skal kigge. Du kan finde denne information på det informationsark som følger med din stjerne. Som hovedregel vil en større deklination betyde at du skal kigge højere på himlen for at finde din stjerne.
Før du starter din søgning skal du prøve at huske formen på din konstellation samt de konstellationer der ligger op til. Det er ikke let at finde en konstellation uden hjælpemidler. Med en del øvelse vil du dog kunne finde ud af det på sigt. Har du glemt hvilken af stjernerne i konstellationen du har købt? Intet problem, vores detaljerede kort kan hjælpe dig med at finde den præcise location.
I øvrigt er det ekstra nemt at finde din stjerne i en cirkumpolar konstellation. For det første kan den ses året rundt hele natten, og for det andet er den nær Nordstjernen.
Lidt generelle råd: Vær tålmodig! Selv de mest lyse stjerner kan være svære at finde når det er overskyet og når der er lys fra byer. Lad dine øjne vænne sig til mørket. Især om vinteren skal du være tålmodighed, og medbringe varmt tøj eller tæpper, samt noget varmt at drikke.