Stjernetegnet Pilen

Pilen er en konstellation som kun består af et par stjerner - og ligner faktisk en flyvende pil. Denne konstellation er meget beundringsværdig og smuk. Det er den tredjemindste konstellation på himlen, men det er også blandt de ældste og mest kendte, grundet den var på Ptolemys liste.
 
Form og position:Stjernetegnet Pilen
Pilen er på den nordlige himmel og ligger lige nord for konstellationen Vandmanden. Den ligner en flyvende pil som går fra vest til øst. Den dannes af fire stjerner i størrelsesklasse 3 og 4, og konstellationen selv ligger på Mælkevejen mellem Ørnen og Svanen. Andre naboer inkluderer bl.a. Ræven, Hercules og Delfinen.
 
Rektascension: 18h 57m til 20h 20m
Deklination: 16-21 grader
 
Mest lyse stjerne: Gamma Sagittae
 
Mytologi:
Der gik en myte om, at Prometheus havde stjålet ild fra himlen og fra folket. Zeus ville straffe ham for det, og bandt ham til en sten midt i ørkenen. Her kunne han hverken spise, drikke eller sove, og hver dag kom en ørn og bed et stykke af hans lever ud. Udødelig som han dog var, voksede dette stykke lever tilbage hver dag. På et tidspunkt kom den græske helt Heracles dog til undsætning, og dræbte ørnen med en pil. Denne pil fik derfor en æresplads på himlen, til evigt skue. Andre myter går på, at Pilen agerer som en slags kosmisk lys.
 
Bedste årstid til at se: Sommer
 
Konstellationer ved siden af: Herkules, Ørnen, Delfinen