Stjernetegnet Store Bjørn

Ursa Major kaldes i folkemunde for Den Store Bjørn, som er en af de mest prominente konstellationer i nattehimlen. Det er en konstellation som kan ses året rundt, og i teknisk sprog kaldes den ”cirkumpolar”. Den Store Bjørn (Ursa Major er et latinsk udtryk som betyder ”Store Bjørn”) er en konstellation i den nordlige himmel og er en gammel kendt konstellation som man selv gamle Egyptere kendte til. Ursa Major er nævnt af store poeter som Shakespeare, Tennyson og Homer.
 
Form og position:Stjernetegnet Store Bjørn
Den Store Bjørn består af rigtigt mange stjerner. De syv mest lyse stjerner i konstellationen former in figur som kan sammenlignes med en vogn (kaldet Karlsvognen). Navnet Store Bjørn kommer dog af, at hele konstellationen er stor, og til forveksling ligner en bjørn. Karlsvognen selv er ikke en konstellation, men blot et meget karakteristisk mønster på himlen, hvilket ikke betragtes som en konstellation af astronomer. Ursa Major består af mange lyse galakser på himlen, heriblandt Messier 81 (hvilket er en af de mest lyse galakser på himlen) samt Messier 82.
 
Rektascension: 14h 08m to 8h 04m
Deklination: +28° to +73°
 
Mest lyse stjerne: Epsilon Ursae maioris (Alioth)
 
Mytologi:
Mytoligien bag Ursa Major er lidt af en tragedie. I den Græske mytologi bliver Zeus forelsket i en ung kvinde ved navn Callisto og Sammen får de sønnen Arcas. Fyldt med jalousi beslutter Hera, Zeus’ rigtige kone, at forvandle Callisto til en bjørn. Mens Callisto stadig er en bjørn møder hun sin søn, som ikke kan kende hende, og forsøger at slå hende ihjel. For at redde Callisto gjorde Zeus også sønnen Arcas til en bjørn, og placerede dem begge på himlen, og formede således Ursa Major.
 
Bedste årstid til at se: Året rundt, bedste muligheder om vinteren
 
Konstellationer ved siden af: Dragen, Lossen, Løven, Lille Hund, Berenikes Lokker, Jagthundene, Bjørnevogteren