Stjernetegnet Bjørnevogteren

Konstellationen Bjørnevogteren er en typisk forårskonstellation som ligger langt fra Mælkevejen, men som er en meget mindeværdig en. Nogle ser den som en papirdrage, andre ser den som en isvaffel, og på latin betyder Bootes "kører".
 
Form og position:Bjørnevogteren
Takket være sin nærhed til Store Bjørn er den konstellation meget nem og hurtig at finde på himlen. Bjørnevogteren er circumpolær og kan således ses året rundt på den nordlige himmel. Da Bjørnevogteren er rig på dobbeltstjerner kan den spottes med almindelig kikkert på en god aften. Nærmeste konstellationer af Hercules og Jomfruen.
 
Rektascension: 13t 35m til 15h 50m
Deklination: 7-55 grader
 
Mest lyse stjerne: Arcturus (Alpha Böotis)
 
Mytoligi:
Myten siger at Callisto, en af de yngste børn af jagtgudinden Artemis og Zeus, var gravid og blev forladt af Artemis. Zeus' kone, Hera, forvandlede Callisto til en bjørn og hendes søn Arcas blev en livlig jæger. En dag mens han jagede var han tæt ved at dræbe sin mor, da han ikke kunne kende hende som bjørn. Heldigvis kom Zeus imellem og de blev begge sendt til himlen: Moderen som Store Bjørn, og sønnen som Bjørnevogteren.
 
Bedste årstid til at se: Forår
 
Konstellationer ved siden af: Dragen, Store Bjørn, Berenikes Lokker, Jomfruen, Vægten, Slangen, Nordlige Krone, Herkules