Ræven, også kaldet Vulpecula, er en meget svag konstellation på den nordlige himmel. Man genkender konstellation på den takkede linje som går langs rævens ryg fra næse til hale.
Form og position:
Konstellation Ræven befinder sig mellem den iøjenfaldende konstellation Svanen (øverst til højre) og Pil (Sagitta, nederst til venstre). Ingen af Rævens stjerner er lysere end klasse 4, men når der er stjerneklart strækker Ræven lyse bånd gennem Mælkevejen, hvilket gør konstellationen interessant at observere. Så ræven indeholder altså en række åbne stjerneklynger som er gode at observere, især den "planetariske tåge M 27" og den åbne stjerneklynge "Collinder 399". Konstellationens klareste stjerne hedder Rævestjernen og er en stor rød stjerne.
Rektascension: 18h 57m til 21h 30m
Deklination: 19-29 grader
Mest lyse stjerne: Anser (Alpha Vulpeculae)
Mytologi:
Konstellation Ræven blev først klassificeret i 1690, hvilket også betyder at konstellationen ikke har nogen mytologisk baggrund. Tidligere var konstellationen kendt som "Ræven og Gåsen", men Gåsen er i dag ikke længere en del af konstellationen. Der er ingen tegn på på at de to dyr er mytologisk forbundet. Normalt er det dyr som er forbundet med guden Zeus, som ender i stjernekonstellationer. Hvordan Ræven og Gåsen var endt som konstallationer på himlen vides derfor ikke.
Bedste årstid til at se: Sommer
Konstellationer ved siden af: Svanen, Lyren, Herkules, Pilen, Delfinen, Pegasus