Stjernetegnet Andromeda

Andromeda er en konstellation på den Nordlige nattehimmel. Ligesom Store Bjørn kan den observeres året rundt. For astronomer er Andromeda en meget væsentlige konstellation. Det skyldes at Andromeda ligger nær M 31, som er spiralgalaksen til Mælkevejen.
 
Form og position:Stjernetegnet Andromeda
Andromeda hænger sammen med rektangelen af Pegasus gennem stjernen Alpheratz (som man kan se i bunden af billedet). De tre mest lyse stjerner af konstellationen hedder Alamak, Mirach og Sirrah, og ligger alle på en nærmest perfekt linje. Under rolige vejrforhold kan man se en svag skinnende tåge lige nord for Andromeda. Denne skinnende prik repræsenterer galaksen M 31, som er den famøse Andromedatåge.
 
Rektascension: 22h 57m to 2h 33m
Deklination: +21° to +53°
 
Mest lyse stjerne: Alpha Andromedae (også kaldet Alpheratz eller Sirrah)
 
Mytologi:
Den Etiopiske konge Cepheus og hans kone Cassiopeia havde begået den store fejl at overvurdere sig selv. Cassiopeia hævdede at hun var smukkere end Nereiderne, vandgudinder i Græsk mytologi. Nereiderne klagede til deres chef, vandguden Poseidon, som reagerede med det samme med at udsende hans tropper, sømonsteret Ketos og skabe en gigantisk oversvømmelse. For at få monsteret til at slappe af igen måtte Etiopiske præster afgive datteren af kongefamilien, Andromeda, som menneskelig ofring til monsteret. Andromeda blev bundet til en sten ved havet, hvor hun måtte vente på at vandmonsteret kom og spiste hende levende. Heldigvis var en ensom helt, Perseus, i nærheden, og kom hende til undsætning. Han kæmpede mod, og vandt, og kunne sidenhen gifte sig med Andromeda.
 
Bedste årstid til at se: Efterår
 
Konstellationer ved siden af: Cassiopeia, Firbenet, Pegasus, Fiskene, Trekanten, Perseus