Stjernetegnet Herkules

Konstellationen Herkules er én af de 48 klassiske konstellationer nævnt af Ptolemy og en af de 88 moderne konstellationer. Det er den femtestørste konstellation på himlen. Navnet på konstellationen stammer oprindeligt fra det gamle Egyptiske udtryk "Engronasin" som betyder at gå på knæ. I Græsk mytologi knæler Herkules i fortrydelse efter han har slået sin kone og børn ihjel ved en fejl.
 
Form og position:Stjernetegnet Herkules
Herkules repræsenterer en "knælende mand". Selvom Herkules er den femtestørste konstellation på himlen er kun tre af dens stjerner lysere end 3 i relativ størrelse. Dens mest lyse stjerne er Beta Herculis med en relativ størrelse på 2,8. Den kan findes mellem konstellationen Lyra og den karakteristiske "Nordiske Krone". Herkules er i retning af vores Apex og flytter sig med en fart af ca. 20km i sekundet mod vores planet. For stjernespottere indeholder Herkules to ret interessante globulære samlinger som kan observeres med helt almindelige kikkerter.
 
Rektascension: 15h 48m to 18h 57m
Deklination: +3 to 51 degrees
 
Mest lyse stjerne: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mytologi:
Græske myter siger, at Hercules, søn af Alcmene og Zeus, havde slået sin kone og børn ihjel i vrede og var knust over det. Kong Eurystheus gav ham derfor 12 opgaver at løse for at rette op på fejlen. Han klarede dem flot, og byggede så et gravsted på Eta bjerget, og ødelagde hans krop på det. Hans sjæl fandt hans fader Zeus og de andre Guder på himlen.
 
Bedste årstid til at se: Sommer
 
Konstellationer ved siden af: Aquila, Bootes, Dragen, Lyra, Ophiuchus, Sagitta, Vulpecula